Wie Betaalt De Rekening Op De (Eerste) Date? Gratis Info + Tips

Leuk! Je hebt een date! Je hebt afgesproken op een leuk plekje voor een date en denkt alvast na over hoe je een goede indruk gaat achterlaten. Maar er is één groot punt dat op iedere date voorkomt: de gelddiscussie. Want wie gaat de (eerste) date betalen?

De 'gelddiscussie'

Zet je persoonlijke mening over emancipatie even opzij. Jullie kunnen daar heel andere opvattingen over hebben. Dan is de date voorbij voordat deze is begonnen.

Het probleem bij dates is dat zowel de man als de vrouw graag wil betalen. Ze willen niet gierig overkomen en graag laten zien dat het werkelijk geen probleem is om te betalen. Beide partijen lijken zich schuldig te voelen als één van beiden betaalt.

Hoe anders was dat vroeger? Vroeger was het altijd zo dat de man de dates betaalde. Er was een duidelijk onderscheid tussen man en vrouw. De man was de kostwinner. De vrouw was ‘de zwakkere’ en liet voor zich betalen. Gelukkig zijn in onze geëmancipeerde samenleving de oude regels allang niet meer van toepassing. Al wordt het nog altijd beleefd gevonden als de man betaalt.

Waarom willen mannen zo graag betalen?

geld-briefjes

Waarom willen mannen zo graag betalen? Het komt uit de tijd dat mannen een vrouw ‘het hof wilde maken’. Daarmee laat de man zien dat hij in staat is om voor haar te zorgen en dat ook graag wenste te doen. Met betalen voor een afspraakje liet hij zien dat hij romantisch geïnteresseerd is en dat hij in staat is voor de vrouw te zorgen.

Over het algemeen willen mannen graag betalen omdat ze laten zien dat ze ‘echte mannen zijn’ en bovendien zouden vrouwen een gentleman verwachten. Doordat zijn voorvaders ook altijd hebben betaald, is het traditie geworden. Deze traditie lijkt hardnekkig te doorbreken.

Wat vinden vrouwen daarvan?

Het initiatief voor een date komt nog vaak van de man. Dat komt door vroegere tijden; het initiatief mocht nooit genomen vrouwen door een vrouw. Dat was niet netjes. Vrouwen moesten netjes afwachten tot een man het initiatief nam. Bij sommige vrouwen zit dit nog ingebakken: de man moet de moeite doen. En wie het initiatief neemt, betaalt.

Maar in de loop der tijd is er een hoop veranderd. Een vrouw nodigt gewoon een man uit voor een date. Daar wordt niet vreemd naar opgekeken. Bovendien verdienen vrouwen tegenwoordig genoeg geld om de date te betalen.

We leven in een geëmancipeerde maatschappij. Mannen en vrouwen zijn gelijk. Het gebeurt dat om en om de rekening wordt betaald, maar dat is niet altijd een verstandig idee. Je kunt er gemixte signalen mee afgeven.

De vrouw is niet zwak!

Pas op voor conflictgedrag. Stel je open op en voorkom dat je te defensief overkomt.

man en vrouw met rug naar elkaar toe

Mannen en vrouwen doen er goed aan zich te bedenken dat de vrouw niet zwak is. Vandaag de dag is de vrouw sterk en wil ze graag laten zien dat ze een sterke persoonlijkheid heeft. Dat heeft jammer genoeg nog wel eens weerslag op dates. Sommige vrouwen zijn beledigd als de man de eerste date wil betalen.

Op het punt dat de man de rekening wil betalen, reageren sommige vrouwen fel: “Denk je dat ik dat geld zelf niet heb of zo? Dat ik niet voor mezelf kan zorgen?” Dat zijn issues waar mannen over het algemeen niet over nadenken. Je mag sterk en onafhankelijk zijn, maar laat dat niet zien op een date. Wees charmant en probeer elkaar te verleiden, niet elkaar uit de tent te lokken.

Betaalt de man altijd?

De man betaalt niet altijd. Vrouwen willen soms ook betalen. Ze willen laten zien dat ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en door te betalen maken ze bovendien een geste naar de man. Het is een duidelijk signaal dat de vrouw de andere partij leuk vindt.

Toch is het geen verstandig idee de vrouw te laten betalen. De rekening laten delen of laten betalen door een vrouw, voelt voor haar alsof je haar toch niet zo heel leuk vindt. Het voelt als een afwijzing. In ons hoofd zijn we geëmancipeerd, en dat dragen we graag uit, maar toch werkt ons gevoel daar niet aan mee.

Wie bepaalt, die betaalt

Wie neemt het initiatief voor een uitje? Als een vrouw een man uitnodigt voor een uitje, is het niet raar dat zij die voor de man betaalt. Tegenwoordig daten veel mensen onder het credo ‘wie bepaalt, die betaalt.’ Zij komt af en toe met leuke ideeën, betaalt het uitje en dat is helemaal niet erg. In de praktijk komt de man het vaakst met de ideeën. Daarom betaalt hij dus ook het merendeel van de uitjes.

De eerste date

Lees eerst dit artikel met tips voor de eerste date.

Op de eerste date gelden andere gedragsregels dan op vervolgdates. De eerste date moet ervoor zorgen dat je als man een goede indruk achterlaat. Je hebt een goede locatie uitgezocht, doet iets leuks, vertelt genoeg over jezelf om herinnerd te worden, maar luistert ook goed naar haar. Uiteraard betaalt de man de eerste date!

De man betaalt de eerste date!

Op de eerste date betaalt de man altijd. Het is de meest veilige optie om je als man te verzekeren van een volgende date. Wie een vrouw de eerste date laat betalen, verkleint de kans op een volgende date. Precies om de redenen die we hiervoor aangaven: omdat het vroeger ook zo ging en om klassieke masculiniteit te laten zien.

Voor de vrouw: stribbel een beetje tegen

Moeten vrouwen het laten gebeuren dat mannen dates betalen? Niet per se. Mannen vinden het heerlijk als ze een beetje tegengas krijgen. Hij kan zijn belangrijkheid even laten zien. Daarom kun je het volgende proberen:

Als de rekening komt, trekt de vrouw haar portemonnee. Hij zal daar waarschijnlijk vriendelijk voor bedanken en zeggen dat hij de date wel betaalt. De vrouw kan dan zijn hart veroveren door een beetje tegen te stribbelen. Vrouwen mogen gerust doen alsof ze graag betalen. De man zal antwoorden met: “Nee, deze is van mij!” Dat geeft hem een goed gevoel. Hij kon even laten zien hoe gul en charmant hij is.

Verwachtingen

Voor vrouwen geldt: pas op voor valse verwachtingen. Lang niet alle mannen hebben dezelfde bedoelingen. Tegenwoordig leeft bij veel vrouwen het idee dat mannen alleen de date betalen omdat ze haar lichaam willen. Een bekende Nederlandse datingcoach coachte door de jaren heen 13.000 mannen. Geen van deze 13.000 mannen hadden de intentie om alleen te betalen voor haar lichaam. De intenties waren altijd dat de date zou slagen.

Ga er gerust vanuit dat een man niet alleen op seks uit is. Mannen mogen er graag over praten en naar hinten, maar ze gaan niet op dates om alleen seks te hebben. Daar is de tijd te kostbaar voor en het bedrag dat wordt uitgegeven aan een date is daar te groot voor. Mannen zien het betalen voor een eerste date als een investering voor een volgende date.

Op naar de volgende dates

Vrouw in horeca gelegenheid

Goed om te weten: mannen vallen als een blok voor vrouwelijke vrouwen. Vrouwelijke vrouwen laten de rekening betalen en laten niet te veel zien dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen. Vrouwen die zich over geven aan een man worden vaak erg aantrekkelijk gevonden. Geef hem het vertrouwen dat hij leiding kan nemen. Sta hem toe je speciaal te laten voelen. Dat werkt het best.

Na een paar dates

Na een paar dates zijn jullie beter aan elkaar gewend. Jullie weten meer over elkaars persoonlijkheid en praten over geld wordt iets gemakkelijker. De eerste date betaalt de man, dat staat vast. Maar op een later moment mag de vrouw best betalen, als zij dat graag wil. Als zij bepaalt waar jullie de volgende date naar toe gaan, kan zij de date betalen. Een derde date is hier een goede optie voor. Het komt helemaal goed.

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen. Sommige mannen willen altijd de rekening delen. Dat kan zijn omdat hij per se zijn zin moet hebben, hij weinig geld heeft, hij bang is dat je misbruik van hem maakt of dat hij een mislukte poging doet om hard to get te spelen. De kans is groot dat je dit soort mannen niet terugziet voor een volgende date.

Je portemonnee mee

Voor beide partijen geldt: neem je portemonnee mee. Vrouwen kunnen beter laten om op de eerste date te betalen. Na een paar dates kunnen jullie dan om en om betalen. Zo laat de vrouw ook zien dat ze genoeg vermogen heeft. Dan is iedereen blij, lijkt ons!

Nu de beste datingsites bekijken?


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 8,2

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties