Veilig Online Daten, 16 Belangrijke Tips

Veilig daten via internet is een belangrijk thema op Datingsitesonline.be. Wees je ervan bewust dat je zelf bepaalt hoeveel informatie je met iemand deelt en wat iemand van jou mag weten. Daarnaast zijn er nog een paar andere tips om het online daten veilig en leuk te houden.

Let op de keurmerken

Veiligheid begint al bij de keuze voor een datingsite. Bekijk of de datingsite waar jij in geïnteresseerd bent de juiste keurmerken heeft. Een betrouwbare datingsite heeft het keurmerk Veilig Daten en is aangesloten bij het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg. Op deze manier weet je zeker dat de website eerlijke handel drijft en er bijvoorbeeld niet door de site zelf nepprofielen worden opgezet.

Maak een nieuw e-mailaccount

Maak een nieuw e-mailaccount

Maak een apart e-mailadres voor datingsites. Daar komen dan alle berichten over nieuwe matches en andere nieuwtjes op binnen. Besluit je met iemand te chatten, buiten de website om? Ook dan is het verstandig dit e-mailadres te gebruiken.

Als je je persoonlijke e-mailadres gebruikt, is de kans groot dat je op zoekmachines te vinden bent. Daardoor kan iemand meer over jou te weten komen dan wenselijk is. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk profielen van sociale media te achterhalen. Het geven van je persoonlijke e-mailadres is dus geen goed idee.

Houd persoonlijke informatie geheim

Ben je met iemand aan de praat geraakt? Deel dan niet gelijk alles. Denk goed na over wat iemand van jou mag weten. In de meeste gevallen is het bijvoorbeeld niet gebruikelijk een achternaam te delen. De meeste datingsites tonen alleen een (scherm)naam en een leeftijd. Houd altijd je adres of andere contactgegevens geheim. Woon je in een klein dorp, geef dan alleen aan in welke omgeving je woont: “In de buurt van Brussel”, in plaats van ‘Diegem’.

Pas op voor zielige verhalen

Een zielig verhaal is meestal een enorm waarschuwingsteken. De kans is namelijk groot dat daarna wordt gevraagd om financiële hulp. In de meeste gevallen moet er geld worden overgemaakt naar het buitenland. Zodra de naam ‘Western Union’ dan ook nog eens valt, weet je het zeker: dit is een poging tot oplichting.

De kans dat de familie van jouw match echt betrokken is bij een zwaar auto-ongeluk, is natuurlijk niet zo groot. Toch zijn er veel mensen die verblind raken door de liefde en geld overmaken. Begint iemand een gesprek met een goed verhaal, dan is het verstandig deze persoon te blokkeren en verder te chatten met iemand anders.

Controleer de foto

Google Image Reverse Search

Op de meeste profielensites wordt een foto getoond. Begin allereerst met het checken of deze foto wel bij de persoon op de website hoort. Dit kan via bijvoorbeeld Google Afbeeldingen. Download de foto (door op de rechtermuisknop te klikken en voor ‘Opslaan als’ te kiezen) en haal deze door Google. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar Google;
  • Klik rechtsboven op ‘Afbeeldingen’;
  • Klik op het cameraatje;
  • Klik op ‘Een afbeelding uploaden’;
  • Kies de afbeelding die je net hebt gedownload.

Nu krijg je te zien op welke websites de foto nog meer staat. Als de foto op veel andere sites staat, weet je zeker dat er iets niet klopt.

Gebruik je gezonde verstand

Blijf tijdens het chatten helder. Vertrouw op je instinct en probeer niet te snel te gaan. Soms wordt een contact veel te snel intiem en dat kan een teken aan de wand zijn. Doe het langzamer aan en breek het contact af bij tekenen van gevaar.

Je hoeft geen agressief taalgebruik of denigrerende opmerkingen te tolereren. Pogingen om anderen te controleren of opmerkingen die duiden op lichamelijk contact, zijn een goede reden om iemand te blokkeren. Wat iemand in het echt niet bij jou mag doen, mag iemand ook online niet doen. Onthoud dat goed!

Check de informatie die de ander geeft

Vraag in een chatgesprek gerust wat voor werk iemand doet, hoe oud iemand is en in welke omgeving iemand woont. Hiermee heb je belangrijke informatie in handen. Je zou de ander ermee kunnen opzoeken op het internet. Een legitiem persoon is al snel op een zoekmachine gevonden. Op deze manier kan je een marginale controle uitvoeren en proberen vast te stellen of de persoon echt bestaat.

Pas op voor lange afstanden

Chat je met iemand die op lange afstand woont, wees dan extra voorzichtig. De ander kan liegen over zijn of haar exacte locatie. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van de lange afstand en wordt er gevraagd om geld. Is het geld eenmaal overgemaakt, dan hoor je niets meer of enkel slechte excuses.

Maak nooit geld over

We gaan nog even verder op het vorige punt. Geld overmaken is nooit een goed idee. Er wordt nogal eens gevraagd om geld voor vliegtickets of medische hulp. Na het overmaken van het geld, hoor je meestal niets meer van de persoon in kwestie.

In andere gevallen wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de ‘douane-scam’. De ander zegt dan vast te zijn gehouden op de douane. Om door te mogen reizen, moet er een bedrag betaald worden. Een bedrag dat de ander niet heeft. Daarom moet jij nog meer geld overmaken. In de praktijk zit de oplichter gewoon thuis de hele dag mensen op te lichten. Het is een goed idee mensen die om geld vragen direct te blokkeren.

Een eerste afspraak maken

Woont iemand dichtbij en is er een klik? Dan wordt het misschien tijd de eerste afspraak te maken. Dit moet natuurlijk wel op een veilige manier gebeuren. Spreek nooit bij iemand thuis af. Ook bij jezelf thuis afspreken is geen goed idee. Kies voor een openbare plek, waar veel anderen komen.

Spreek bijvoorbeeld af bij een restaurant of op een treinstation. Locaties waar bijna niemand komt, zoals een afgelegen park, is geen goed idee. Vraag altijd naar het telefoonnummer van de ander. Het komt bijna nooit voor dat iemand zijn of haar telefoonnummer om een legitieme reden niet wil delen. Wil de ander het nummer niet delen, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Licht anderen in

Ga je op date, dan is het verstandig om anderen in te lichten. Zorg ervoor dat er altijd iemand is die op de hoogte is van jouw plannen. Je hoeft het natuurlijk niet wereldkundig te maken, maar een beste vriend of vriendin of een familielid inlichten is altijd een goed idee.

Maak een back-up plan

Zorg ervoor dat je een plan B hebt. Wat gebeurt er als de date niet komt opdagen of als het allemaal wat tegenvalt? Misschien woont er een kennis in de buurt van de plek waar jij afgesproken hebt?. Regel dan iets met deze persoon voor als het niet zo gaat zoals gepland. Dat voorkomt teleurstellingen en waarschijnlijk weten jullie er samen toch nog een leuke avond van te maken.

Luister naar je gevoel

Luister altijd naar je gevoel. De meeste mensen voelen het prima aan als er iets niet klopt. Heb je geen goed gevoel bij een persoon, stop dan met chatten en maak zeker geen afspraak. Probeer wel eerst te achterhalen waarom je een slecht gevoel bij iemand hebt. Is er inderdaad een goede reden om iemand niet te kunnen vertrouwen? Ook bij online dating geldt de vuistregel: ‘Bij twijfel, niet doen!’

Wees niet te bang

Natuurlijk hebben we aardig wat waarschuwingen gegeven, maar we willen ook benadrukken dat online dating erg leuk, interessant en spannend kan zijn. Wees daarom ook niet te bang. Wees niet te achterdochtig. Het is belangrijk om alert te zijn, maar vergeet vooral ook niet te genieten van een date.

De kans dat het mis gaat is eigenlijk helemaal niet zo groot. In de meeste gevallen verloopt een date prima. En in sommige gevallen verloopt het zelfs zo goed, dat er nog een afspraak komt, of dat het tot een relatie komt. Online dating is dus voornamelijk erg leuk! Voorzichtigheid kan echter nooit kwaad.

Op de date zelf: rustig aan met alcohol

Kalm aan met de alcohol, op de eerste date. Het is niet alleen onaantrekkelijk om een aangeschoten persoon tegenover je te hebben zitten, maar het kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties. Onder invloed weten we namelijk niet meer zo goed wat we aan het doen zijn en zijn we minder scherp. Met alcohol in je bloed vervagen grenzen en kun je in nare situaties terechtkomen.

Met gewoon een watertje, sap of fris kan het ook gezellig zijn en heb je echt tijd voor elkaar. Zo leer je elkaar echt goed kennen.

Voelt het niet goed? Ga eerder weg

Onthoud dat je nooit verplicht bent om lang te blijven. Voelt een date niet goed, zet je beleefdheid dan gerust aan de kant en ga eerder weg. Er zijn geen verontschuldigingen nodig en je hoeft niets uit te leggen. De kans dat je je afspraakje nog eens weer zult tegenkomen is erg klein.

Voert degene die je wilde ontmoeten echt iets in zijn of haar schild, geef dit dan aan bij de datingsite. De website kan dan ingrijpen. Op die manier blijft de website gezellig en aangenaam.

Dit waren de tips om zo veilig mogelijk te kunnen daten op het internet. Lees ook eens de algemene online dating tips om nog beter voorbereid te zijn! Mis jij een tip, of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 9,4

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties