Relatieplanet.be Review, Ervaringen & Informatie

Relatieplanet is met meer dan vijf miljoen leden en meer dan 200.000 waargebeurde liefdesverhalen een van de grootste datingsites in België en Nederland. De website bestaat al sinds 2002 en richt zich op een brede doelgroep.

Zowel hoger opgeleiden, jongeren en ouderen zijn welkom op de website. Doordat het ledenbestand zo divers is, is er een grote kans dat je iemand vindt die jouw interesse wekt. Op die manier is er ook voor jou een kans op een succesvol liefdesverhaal. De eigenaar van de website is Relatieplanet BV in Nederland.

Meld je nu gratis aan

Wat is de doelgroep van Relatieplanet?

Volgens de gegevens van deze datingsite zijn de meeste leden tussen de 35 en de 65 jaar. Daarnaast zijn er ook volop inschrijvingen van mensen die jonger of ouder zijn. Hetzelfde geldt voor de opleidingsachtergrond van de leden. Het grootste gedeelte van het ledenbestand is hoger opgeleid.

Het is op de website mogelijk specifiek te zoeken naar matches. Zo is het mogelijk alleen te zoeken naar leden die een hogere opleiding genoten hebben of alleen te zoeken naar leden tussen de 35 en de 40 jaar. Het idee daarachter is dat er op deze manier serieuze relaties kunnen ontstaan die een grote kans van slagen hebben.

Inschrijven en het account instellen

Hoe schrijf je je in op Relatieplanet?

Inschrijven op Relatieplanet is relatief eenvoudig en bovendien gratis. Om zich te registreren moeten gebruikers een e-mailadres, gewenste gebruikersnaam en geboortedatum invullen. Na het invullen ontvangt de nieuwe gebruiker een e-mail waarmee het account geactiveerd kan worden. Als de activatie is geslaagd, kan de gebruiker verder met het invullen van een profiel.

Een profiel invullen

Op de website kunnen gebruikers een profiel invullen. Op het profiel kan persoonlijke informatie gevonden worden over het uiterlijk, de gezondheid, de persoonlijke situatie en de hobby’s van een mogelijke match.

Een andere optie is het opstellen van een zogenaamd zoekprofiel. Je kunt daarmee aangeven naar wie je op zoek bent: aan welke eigenschappen voldoet jouw perfecte match? Het invullen van beide profielen is snel gebeurd. Daarmee wordt het zoeken en vinden een stuk eenvoudiger.

Welke functies biedt Relatieplanet?

Wie kennis wil maken met Relatieplanet, kan een gratis abonnement uitproberen. Daar moeten we wel bij melden dat de functies dan zeer beperkt zijn. Met een gratis abonnement is het mogelijk profielen te bekijken en een eigen profiel aan te maken, maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om anderen aan te spreken. Daarnaast kunnen gratis leden slechts vijf keer per dag interesse tonen in singles.

Om alle functies te kunnen gebruiken, moet een betaald lidmaatschap afgenomen worden. Dit zijn de mogelijkheden met een betaald lidmaatschap:

 • Onbeperkt toegang tot alle profielen;
 • Een eigen profiel met tot 20 foto’s;
 • Alle foto’s van anderen kunnen bekijken;
 • Interesse tonen in andere singles;
 • Ontvangen berichten lezen;
 • Berichten versturen;
 • Zien welke leden jouw profiel hebben bekijken;
 • Kunnen uitvinden wie betaald en wie gratis lid is;
 • Een gratis datingcoach.

De Relatieplanet App

Sinds enige tijd heeft Relatieplanet ook een eigen app in de app stores van Apple en Google. Met de app kunnen gebruikers ook op de telefoon gebruikmaken van bijna alle mogelijkheden die op de website worden aangeboden.

In de app is het bijvoorbeeld mogelijk om de nieuwste matches en favorieten te zien, voorkeuren aan te passen, berichten te lezen en te versturen, profielen van andere leden te bekijken en foto’s te uploaden vanaf je mobiele telefoon.

Iedereen van 17 jaar en ouder kan de app downloaden, maar er is wel een account benodigd. De app wordt niet meer heel actief bijgewerkt. Een paar gebruikers klagen over de stabiliteit ervan en over het niet kunnen opslaan van matchvoorkeuren.

Extra functies en diensten

Relatieplanet biedt nog een aantal extra diensten aan. Zo zijn er bijvoorbeeld evenementen voor mannen, onder de noemer ‘Wesocial Men’. Ook geven een datingcoach en een imagodeskundige online advies om zo interessant mogelijk over te komen. De deskundigen hebben hiervoor een online spreekuur.

Deze diensten zijn een leuke toevoeging aan de website. Hoeveel mensen gebruikmaken van deze extra diensten, is niet bekend.

Wat zijn de kosten?

Een abonnement op deze datingsite is er al vanaf 14,95 euro per maand. Op de website staat ook een prijs van 5,95 euro per maand. Welke prijs nu daadwerkelijk geldt, is een goede vraag. Daar is de website niet erg duidelijk in.

De website raadt gebruikers aan eerst een gratis abonnement af te nemen, alvorens een betaald abonnement af te sluiten. Dit om de mogelijkheden alvast te kunnen ontdekken.

Meld je nu gratis aan

Kans van slagen op Relatieplanet?

Naar eigen zeggen melden zich dagelijks nog steeds honderden nieuwe leden aan. Met keer dan vijf miljoen leden is de kans groot dat je iemand vindt. Mocht het na inschrijving niet direct lukken, dan is er de zekerheid dat je in de toekomst veel nieuwe matches via de e-mail binnenkrijgt.

Relatieplanet stelt dat er ongeveer 42 procent kans is op een relatie. Of dat specifiek is voor deze website, of dat dit in het algemeen is, is niet erg duidelijk omschreven.

De klantenservice, veiligheid en betrouwbaarheid

De klantenservice van Relatieplanet

Nieuw op Relatieplanet? Heb je een vraag over de werking van de website of over lidmaatschappen? De klantenservice staat gebruikers dagelijks van 09.00 tot 21.00 te woord. Vanuit België kan de klantenservice gebeld worden op 033 03 70 17. Voor dit nummer geldt het lokale tarief. Ook is het mogelijk om te e-mailen; dit kan via klantenservice@relatieplanet.nl. Je ontvangt binnen 24 uur een reactie.

De klantenservice biedt ook hulp bij het digitaliseren van foto’s. De foto’s worden dan gescand en Relatieplanet plaatst de foto’s bij jouw profiel. Daarbij is het belangrijk om het klantnummer te vermelden.

Veiligheid van Relatieplanet

Doordat dit een van de eerste datingsites in Nederland was, heeft de website op zich een goede naam. Relatieplanet beschikt over het keurmerk Thuiswinkel Waarborg en het keurmerk Veilig Daten. Met beide keurmerken wordt gegarandeerd dat de website waarde hecht aan de betrouwbaarheid en de veiligheid van de leden.

Betrouwbaarheid van de profielen

Het keurmerk verplicht datingwebsites om alle inschrijven handmatig te controleren. Op die manier weten gebruikers zeker dat zij met iemand chatten die goede intenties heeft. Het feit dat de website regelmatig genomineerd is geweest voor ‘datingsite van het jaar’ geeft wel aan dat de datingsite haar best doet om een veilige omgeving te bieden. In 2014 en 2015 won de site de prijs overigens.

Hoe actief zijn de leden?

Een veel terugkomende opmerking in gebruikerservaringen is dat de website veel profielen heeft. Daardoor kan er naar hartenlust gezocht worden naar de ideale match. Een probleem daarbij is dat veel profielen inactief zijn of dat steeds standaard reacties worden gegeven. Ook wordt er vaak geklaagd over dat er helemaal geen respons komt.

Aan de andere kant zijn er ook veel leden die melden dat ze meerdere dates hebben gehad. Dat geeft aan dat er toch wel regelmatig wederzijdse interesse wordt gewekt.

Je uitschrijven van Relatieplanet

In plaats van je helemaal uit te schrijven van de website, is er een mogelijkheid je account te deactiveren. Op die manier ben je tijdelijk niet meer zichtbaar op Relatieplanet. Je krijgt dan geen berichtjes meer, maar je kunt ook geen berichten meer versturen. Dit doe je als volgt:

Login op de website en klik rechtsboven op je gebruikersnaam. Klik vervolgens in het menu eronder op ‘Mijn inschrijving beheren.’ 

Rechts naast ‘Profielstatus’ kun je nu op ‘Wijzig’ klikken.  

Klik nu op ‘Gedeactiveerd, tijdelijk niet meer actief lid’, en sla de status op. Na het invoeren van je wachtwoord wordt de inschrijving gedeactiveerd. Het account kan weer geactiveerd worden door in te loggen.

Het fijne van het deactiveren van een account is dat je het account toch weer kunt activeren als je later besluit dat je alsnog verder wilt gaan met de website. Alle eerder gemaakte matches zijn dan weer zichtbaar, net als eerder verzonden en ontvangen berichten.

Wie echt het account helemaal wil verwijderen, moet eerst het account deactiveren. Je ontvangt dan een e-mail, waarin ook de mogelijkheid wordt gegeven het account helemaal te verwijderen.

Goed om te weten is dat Relatieplanet nog afbeeldingen en andere gegevens van je bewaart. Wij raden aan deze gegevens eerst handmatig te verwijderen alvorens het account van de website te verwijderen.

Samenvattend: de voordelen en nadelen

Hieronder hebben wij de voor- en nadelen van Relatieplanet voor jou op een rijtje gezet. Je kan altijd gratis een account aanmaken bij Relatieplanet om de datingsite uit te proberen.

 • De voordelen van Relatieplanet:
 • Uitgebreid ledenbestand;
 • Jarenlange ervaring;
 • Iedereen is welkom op de site;
 • Het is eenvoudig een match te zoeken;
 • Apps voor iOS en Android;
 • Klantenservice is beschikbaar;
 • Keurmerk Veilig Daten
 • Keurmerk Thuiswinkel Waarborg.
 • De nadelen van Relatieplanet:
 • Gratis lidmaatschap is beperkt
 • Onduidelijkheid over de tarieven;
 • Niet duidelijk hoeveel leden match vinden;
 • Veel leden zijn inactief;
 • Relatieplanet bewaart afbeeldingen

 

 

 


Gerelateerde artikelen