Profieltekst Schrijven Voor Een Datingsite? Gratis Tips, Do's & Don'ts

Heb je een profiel op een datingsite maar lukt het maar niet om leuke matches te krijgen? Dan kan het zijn dat er iets mankeert aan de introductietekst over jezelf. Misschien heb je je net aangemeld en heb je geen flauw idee wat je moet invullen bij ‘Over mij’. Geen ramp, je bent niet de enige. Het is namelijk erg lastig om een goede introductietekst voor online dating te schrijven.

Een goede profieltekst bestaat bij dating uit een paar onderdelen. We leggen je graag uit wat er in een goede profieltekst zou moeten staan, geven tips voor het schrijven van een goede tekst en ook hebben we een voorbeeldtekst voor een profiel op een datingsite geschreven.

Wat staat er in een goede tekst op een dating profiel?

Een pakkende titel

Op een datingsite staan waarschijnlijk wel duizenden profielen. Het is zaak dat jij op een positieve manier opvalt. Dat kun je doen door een pakkende titel te verzinnen als eerste zin. Veel websites laten namelijk alleen de eerste paar zinnen zien. Door een "teaser" als titel te gebruiken, wordt de ander overgehaald te klikken op je profiel

Verzin een mysterieuze titel waardoor de ander benieuwd is wat er te lezen valt. Op Facebook zouden websites dat doen met bijvoorbeeld: “Deze man nam ontslag en wat er toen gebeurde is onwerkelijk!” De man won namelijk de lotto. Zo overdreven hoeft op een datingprofiel niet, maar het valt wel op.

Wie je bent

Probeer creatief te zijn. Veel gebruikers van datingsites vervallen in oude gewoontes en maken alleen opsommingen. Dat is meestal saai.

Natuurlijk moet er op je profiel staan wie je bent. Schrijf iets meer dan ‘Mijn naam is (naam), ik ben (leeftijd) jaar oud en kom uit (plaats).” Vertel liever iets over jezelf. Een grappige anekdote of een humoristische omschrijving van jezelf doet het altijd goed. Hoe je heet en wat je leeftijd is, valt waarschijnlijk al op het profiel te lezen. Bovendien schrijven vele anderen dat al op hun profiel. Als je opent met “Ik ben (naam)” is de kans groot dat je al binnen een seconde wordt weggeklikt.

Wat je doet

Schrijf gerust iets over wat je doet. Wat houdt jou bezig? Heb je een interessante baan waar je de hele wereld voor over vliegt? Of werk je gewoon op kantoor? Verraad niet meteen alles, maar laat iets over om te vragen in een gesprek. Bedenk waarom je dit precies schrijft.

Waar je van houdt

Wat vind je leuk in het leven? Een positief persoon is altijd aantrekkelijk. Vertel liever niet meteen wat je niet leuk vindt. Het kan zijn dat je een bijzondere hobby hebt. Misschien heb je een voorliefde voor de Italiaanse keuken, of je bent sportief en bent elke dag in de sportschool te vinden. Door te laten zien waar je van houdt, krijgt de ander een beter beeld van je. Ook hier geldt: verraad nog niet meteen alles in je dating tekst. Anders heb je tijdens de eerste date niets meer om over te praten.

Ga jij binnenkort op een eerste date? Lees dan onze handige tips voor een eerste date.

Een ‘call to action’

Een ‘call to action’ is een stuk tekst waarin de lezer wordt overgehaald om iets te doen..

Sluit je tekst af met een zogenaamde ‘call to action.’ Oftewel: zorg ervoor dat de lezer van de tekst contact met je op wil nemen. Doe dat niet te dwingend, maar juist op een galante manier. “Reageer nu!” is te dwingend voor een datingsite. Je staat immers niet op de markt.

Geen lange teksten

Op een datingsite moet een profiel een goed beeld geven van de persoon waarmee je wilt praten. Een heel essay over je leven geeft aan dat je lang van stof bent en waarschijnlijk weinig verrassingen in petto hebt. Daarom is het verstandig de dating profiel tekst niet te lang te maken.

Doe ook niet te lang over het schrijven van je tekst. Je liefdesleven valt of staat niet met waar je een komma neerzet. Maak er geen project van, maar schrijf gewoon spontaan iets op. Doe je er te lang over, dan zal de tekst waarschijnlijk erg gekunsteld worden. Het lijkt dan op een soort sollicitatiebrief. Dit soort teksten worden meestal weggeklikt.

Een goed verhaal

Vrouw typt op een laptop

Schrijf een goed verhaal. Besef dat het leuk moet zijn om te lezen. Veel gebruikers van datingsites geven een complete opsomming van hun kenmerken, eigenschappen, voordelen en interesses. Dat is niet origineel. Mannen die vrouwen willen aanspreken, kunnen zich het beste realiseren dat vrouwen emotionele wezens zijn. Zij lezen liever een verhaal.

In de reclamewereld vertellen bedrijven steeds meer een verhaal. Dat doen ze, omdat het goed scoort. Mensen willen dan meer lezen. Een leuk en interessant verhaal levert je zoveel meer op dan een opsomming.

Positiviteit

Wees positief, zelfs als je vorige relatie nog maar net is gestrand. Niemand heeft interesse in iemand die negatief is. Voorkom het gebruik van negatieve woorden en zinnen. Misschien heb je slechte ervaringen met online dating, geloof je niet echt in online dating of heb je nare ervaringen gehad in vorige relaties, maar schrijf dat niet op je profiel. Als je dit zo graag wilt delen, doe dit dan tijdens één van de dates. Doe dit niet bij de eerste date, want dan komen er waarschijnlijk geen volgende dates.

Vergelijk de beste datingsites

Tips voor het schrijven van een introductietekst voor dating

Wees spontaan!

Veel websites op het internet geven precies aan wat je mag doen qua tekst en wat je absoluut moet laten. Wij doen dat slechts in grote lijnen. Tips over de opbouw van zinnen en welke woorden na elkaar moeten komen helpen niet. De perfecte tekst bestaat namelijk niet. De tekst is een weergave van jezelf.

De meeste mannen letten niet op de kleinste details. Ze zijn simpeler dan vrouwen denken. In hun hoofd vinken ze een lijstje af. Als de vrouw voldoet aan de beschrijving in de man zijn hoofd, zal hij een berichtje sturen. En dan kan er zomaar een leuke date uitkomen.

Weet waar je mogelijke match op let

Wat zou jij graag willen lezen op het dating profiel van een ander? Door daar aan te denken, schrijf je zelf waarschijnlijk een betere tekst. De ander zal namelijk op zoek gaan naar dingen waar hij of zij op afknapt. Over het algemeen zijn dit dingen als drankgebruik en roken. Schrijf je: “Ik houd wel van een flinke borrel”, dan zal de ander denken dat je vaak te diep in het glaasje kijkt. Dat wordt meestal niet aantrekkelijk gevonden.

Denk aan de kunst van het weglaten. Vertel nog niet te veel. Jullie komen er later wel op. Als jullie op date zijn, bijvoorbeeld.

Wees eerlijk

Wees eerlijk! Iedereen weet waarom je op een datingsite zit. De kans is echt heel erg klein dat iemand er daadwerkelijk een profiel heeft om alleen maar vrienden te ontmoeten. “Ik was nieuwsgierig” is ook geen goede reden om een profiel aan te maken, want iedereen weet wat je van een datingsite kunt verwachten.

Kortom: je wilt daten. Wees daar eerlijk over, of zeg het helemaal niet. Anders komt het over alsof jij niet weet wat je wilt en de ander krijgt het gevoel dat hij of zij enorm wanhopig is.

Laat merken dat je een interessant leven hebt

Man die naar bergen kijkt

Vooral vrouwen hebben iets aan deze tip: laat merken dat je een interessant leven hebt. Waarom nu juist vrouwen? Sommige mannen maken in hun hoofd een onderscheid tussen ‘leuke vrouwen’ en ‘saaie vrouwen’. De leuke vrouwen zijn de vrouwen die een man zien als een interessante aanvulling op hun leven.

Laat zien wat je doet, wat je leuk vindt of wat je graag zou willen doen. Mannen vinden het aantrekkelijk als vrouwen hun eigen leven hebben naast hun relatie. Anders zal hij geen rust vinden bij zijn partner. Dat wordt vaak onaantrekkelijk gevonden.

Gebruik humor

Gebruik gerust humor in je teksten. Iemand laten lachen wordt het meest aantrekkelijk gevonden. Besef je wel dat humor niet altijd begrepen wordt. Wat jij erg grappig vindt, kan een ander minder aantrekkelijk vinden. Soms kunnen jullie het op humoristisch vlak niet vinden en is er simpelweg geen match.

In één geval krijg je überhaupt geen matches: als je negatieve grappen over jezelf maakt. Zeggen dat het een wonder is dat de ander nog met je wil praten nadat hij of zij jouw foto’s heeft gezien getuigt van zelfspot, maar ook van weinig zelfvertrouwen. Wil je dat iemand je leuk vindt, dan kun je dit beter weglaten.

Vermijd datingjargon, cliché’s en emotionele bagage

Met datingjargon bedoelen we teksten als: “Ik ben op zoek naar een maatje.” en “Ik zoek iemand waar ik een klik mee heb.” Vermijd deze teksten!

Wie al vaker een profiel heeft aangemaakt op een datingsite, kent waarschijnlijk wat jargon. Het is aantrekkelijker dat jargon niet te gebruiken. Het verraadt dat je al een flinke tijd op zoek bent naar iemand. De ander zal zich afvragen waarom dat zo is.

Vermijd ook clichés. “Ik houd van van lekker eten” is geen goed idee om in je profieltekst te zetten. Iedereen houdt van lekker eten! Daarin ben jij niet uniek.

Laat je verleden achter je. Niemand wil emotionele bagage lezen. Schrijf niet over je ex of vorige ervaringen met datingsites en dates. Het is beter om er helemaal niet over te beginnen.

Maak geen lijstjes met criteria

Iedereen heeft specifieke eisen en daar is niets mis mee. Iedereen heeft recht op zijn of haar match made in heaven. Toch is het beter geen lijstje online te zetten van de perfecte partner. De kans is groot dat je anders helemaal geen reacties krijgt. Dan kan ook een mogelijke match verloren gaan, omdat de match vindt dat hij of zij niet aan de beschrijving voldoet. Jammer! Het is beter om te filteren als men een bericht heeft gestuurd. Vind je iemand niet leuk? Dan stuur je geen bericht terug. Zo simpel is het.

Let op je spelling

Gebruik eens de spellingscontrole van bijvoorbeeld Word.

Let op je spelling in teksten. Door veel typ-, schrijf- en taalfouten te maken kom je minder intelligent over. Dat is niet de indruk die je achter wilt laten.

Schrijf je tekst zoals je het zou vertellen aan een vriend

Probeer spreektaal te gebruiken. Dat is de reden waarom je tekst kort en simpel moet zijn. Zorg ervoor dat je dating profiel tekst makkelijk door te lezen is en er tijd overblijft om jou een berichtje te sturen.

Voorbeeldteksten voor een profiel op een datingsite

Deze teksten zijn door onze redactie zelf geschreven. Kopieer ze dus niet naar jouw eigen datingprofiel!

Deze man heeft een speciaal verhaal voor jou…

Deze zomer was ik in een zonnig, warm land. Ik zat aan het strand, te kijken naar de zonsondergang. Het was prachtig, maar het miste iets. Het miste een leuke dame aan mijn zij. Dus hallo, waar was je nou?

Als je zoekt naar een man zonder handleiding, die doet wat hij wil en zelf zijn boterham verdient met zijn eigen onderneming, kun je er maar beter even goed voor gaan zitten. Wil je weten wat ik precies doe? Vraag het me maar eens!

Je vindt mij vooral in de sportschool. Dat moet ook wel, want in mijn vakanties wil ik nog wel eens op rotsen klimmen. Zou jij trouwens met me mee willen om het avontuur op te zoeken? Tussen jou en mij: het zijn bescheiden rotsen, geen Grand Canyons. Je hoeft dus nergens bang voor te zijn ;-).

Kom jij een hapje bij me eten?

Hoi, ik ben Anne. Ik heb dit nog nooit eerder geprobeerd, dus ik vind het best een beetje spannend. Misschien ben jij wat meer ervaren met online dating en kun je me het een beetje meer uitleggen. Jij hebt natuurlijk ook ooit deze stap moeten zetten, dus we hebben toch al een beetje een band, niet waar?

Ben je op zoek naar de nieuwe Martha Stewart? Ik ben nogal gek op koken. Vandaag heb ik lekkere ingrediënten gehaald voor mijn etentje. Dat vind ik heerlijk, lekker borrelen met vrienden. En binnenkort met jou? Ik werk als communicatieadviseur bij een groot bedrijf en ben gek op Italië (waar zou die liefde voor eten toch vandaan komen..), maar zou graag nog eens een wereldreisje willen maken. Dan kan ik elke keuken ter wereld koken.

Zou jij met me mee willen? Ik hoop dat we eens een avond kunnen afspreken. Lekker lachen. Dan kook ik wat lekkers voor je. Als jij dan een lekkere fles wijn meeneemt..


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 6,6

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties