Online Dating Tips, 16 Essentiële Tips Voor Succes

Online dating is makkelijk en interessant: je kunt het vanuit je luie stoel doen en als het eenmaal klikt, kun je uren door blijven praten. Café’s met sluitingstijden, ongemakkelijke stiltes en dates die niet komen opdagen zijn verleden tijd. Maar waar kun je bij online dating nu het best op letten? Wij geven 16 handige tips die iedereen kan gebruiken.

Vergelijk datingsites

Allereerst: vergelijk datingsites. De markt voor datingsites is nogal verzadigd en veel websites doen precies hetzelfde. De verschillen zitten vooral in of de site gratis is, de voorwaarden en wat leden precies kunnen. Daarnaast zijn er ook nog talloze websites voor mensen met specifieke wensen.

Denk bijvoorbeeld aan datingsites voor gelovigen, de LGBT-gemeenschap, senioren, alleenstaande ouders of voor hogeropgeleiden. Vergelijk deze sites op prijs, lopende acties en natuurlijk beoordelingen.

Weeg een betaalde datingsite af tegen een gratis datingsite

Hoewel het vaak lijkt alsof datingsites alleen maar betaalde diensten zijn, zijn er wel degelijk gratis diensten te vinden. Het grote verschil zit meestal in de aangeboden functionaliteiten van de website. Een betaalde datingsite heeft bijvoorbeeld opties voor matchmaking door middel van persoonlijkheidstesten.

Sommige gratis diensten gaan erg ver in hun beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld in veel gevallen niet mogelijk om met leden te chatten tot er een betaald lidmaatschap is afgenomen. Het is goed jezelf af te vragen wat je over hebt voor een succesvolle relatie.

Let op de keurmerken

Let op de keurmerken. Een correcte datingsite vermeldt het Keurmerk Veilig Daten en een lidmaatschap van Thuiswinkel.org. Het Keurmerk Veilig Daten geeft aan dat de datingsite werk maakt van klantvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid en transparant is over de kosten.

Het lidmaatschap van Thuiswinkel.org geeft aan dat de site voldoet aan de wet- en regelgeving rondom veiligheid en financiële stabiliteit. Je mag er als lid van uitgaan dat een datingsite met dit keurmerk eerlijk handelt.

Check of de profielen legitiem lijken te zijn

Hoe goed een datingsite ook is, nepprofielen zijn helaas overal. Ze zijn opgezet door fraudeurs die je veel geld afhandig proberen te maken. Check daarom of de profielen legitiem zijn. Vaak kun je dit al zien aan de foto’s. Je kunt ook een foto opslaan en omgekeerd zoeken op Google Afbeeldingen. Komt de foto elders voor, dan kun je beter niet verder gaan met een gesprek.

Hoe moet je je inschrijven?

Inschrijven datingsite

Hoe je je inschrijft, hangt af van de datingsite. Meestal kan dit via een grote knop met ‘registreren’ erop, of door een veld in te vullen op de voorpagina. Bedenk goed wat je precies invult. Wat laat de website allemaal zien?

In sommige gevallen is het handig een tweede e-mailadres aan te maken. Daar kun je dan je datingprofielen mee registreren. Op die manier krijg je geen notificaties van datingsites op je persoonlijke e-mail.

Probeer een goede eerste indruk te maken

Offline kun je maar één keer een goede indruk maken. Hetzelfde geldt voor op een datingsite. Een goede indruk begint al bij een goede profieltekst. Beschrijf je persoonlijkheid, je interesses en waar je naar op zoek bent. Onthoud dat het niet gaat om een sollicitatiebrief, dus je mag best een beetje speels zijn. Aan de andere kant is het goed op te passen dat je niet overdrijft.

Vul je profiel volledig in

Zoals gezegd is een goede profieltekst belangrijk. Op veel datingsites kun je heel uitgebreid informatie over jezelf invullen. Neem rustig de tijd om het profiel volledig in te vullen. Op die manier krijgt de ander een goede indruk van wie je bent. Iemand met een volledig ingevuld profiel heeft een grotere kans op een match dan iemand die niet zoveel van zichzelf prijsgeeft.

De juiste profielfoto kiezen: let op de hoek en de belichting

Foto’s zijn het visitekaartje van een datingprofiel. Gebruikers van datingsites bekijken meestal eerst drie foto’s en daarna lezen ze pas wat er op het profiel staat. Het is dus cruciaal dat jouw eerste drie foto’s helemaal raak zijn. Kies voor uitnodigende foto’s.

Een uitnodigende foto is een foto in hoge resolutie en met de juiste hoek en belichting. De foto moet scherp zijn en alleen jij moet erop staan. Bij het fotograferen is het belangrijk dat je let op het licht: door lichtinval kun je namelijk vriendelijker of juist afstandelijk overkomen. Vraag een vriend of vriendin een goede foto te maken. Ook hier geldt: overdrijf niet. Professionele foto’s schrikken juist af. Het ziet er dan uit alsof het een nepprofiel is, of een profiel dat is opgezet door een datingbureau.

Kies voor een serieuze foto

Kies voor een serieuze foto

Kies het liefst voor een serieuze foto. Foto’s die je in een dronken bui hebt gemaakt en foto’s met gekke gezichten erop lijken misschien spontaan, maar bereiken niet het juiste effect. Laat goed zien waar jij voor staat. Een foto op je werk of een foto van jou tijdens het uitoefenen van een hobby doet het altijd goed. Dat vertelt meteen iets meer over jou!

Zoek op interessante profielen

Op datingsites kun je gebruikmaken van een zoekmachine. Stel de filters precies in naar wie jij zoekt. Welke leeftijd heeft jouw match? Waar komt jouw match vandaan en misschien vind je een bepaalde haarkleur aantrekkelijk? Door deze filters kom je steeds dichter bij je match. Gebruik de filters met beleid, anders is de kans groot dat er geen resultaten gevonden worden.

Vraag wat iemands bedoelingen zijn

Heb je iemand gevonden? Het is niet gek om te vragen met wat voor bedoelingen iemand op een datingsite zit. Vraag gerust: “Waar ben je eigenlijk naar op zoek?” Sommigen willen een serieuze relatie vinden, terwijl anderen op zoek zijn naar kortdurend plezier. Weer anderen willen alleen maar vrienden vinden. Vooral op apps als Tinder is het niet ondenkbaar dat je met iemand matcht die al een relatie heeft en alleen nieuwe vrienden wil ontmoeten.

Wees creatief

Je bent natuurlijk niet de enige single die iemand aanschrijft. Probeer daarom op een positieve manier op te vallen. Bedenk een goede, pakkende titel voor een berichtje. Deze titel nodigt uit om het bericht te lezen en te beantwoorden. Het is altijd een goed idee eerst het profiel van de ander te lezen en daar op door te gaan. Daarmee laat je zien dat je echt interesse hebt in de andere persoon.

Never be boring

Een marketingdeskundige schreef eens een goed boek en gebruikte daarin de slagzin: ‘Never be boring’. Onthoud deze zin op datingsites. Wees jezelf en vertel een goed verhaal. Je hebt vast wel eens iets spannends meegemaakt. Een mooi verhaal over een verre reis of een herinnering uit je jeugd doen het altijd goed.

Praat niet te veel over jezelf

Praat niet te veel over jezelf. Geef de ander ook de kans om zich aan jou voor te stellen. Het is niet aantrekkelijk als iemand de hele tijd over zichzelf praat. Het wordt vaak als ‘arrogant’ en ‘egocentrisch’ ervaren. Zorg ervoor dat het echt een goedlopend gesprek is en een leuk gesprek blijft. Daarbij is het niet erg als je even niets meer van elkaar hoort.

Laat je verleden rusten

Het is verstandig zich pas aan te melden op een datingsite als men klaar is voor een nieuwe relatie. Het komt nog vaak voor dat matches met elkaar praten over exen en mislukte dates. Hoewel dat erg vermakelijk kan zijn, kan dat ook storend zijn. Praten over het verleden kan een nieuwe ervaring in de weg staan. Het kan namelijk betekenen dat je nare ervaringen uit het verleden nog niet verwerkt hebt.

Oplichting voorkomen: weet waar over gelogen wordt

Helaas komt het wel eens voor dat oplichters zich aanmelden op datingsites. Vaak wordt er gelogen over de identiteit. Je match woont in de Verenigde Staten, Engeland, Canada of een ander Westers land, maar dan doet zich opeens een noodgeval voor. Er wordt gevraagd geld over te maken naar Nigeria of Ghana om te helpen. Het is onzin: regelrechte oplichting.

Soms komt een match uit het buitenland en wordt er gevraagd te betalen voor een ticket om over te kunnen komen. Heb je eenmaal betaald, dan hoor je niets meer van je match en is je geld weg. Een andere optie is dat je nog wel wat hoort, namelijk dat hij of zij is vastgehouden door de douane en toch niet kan overkomen. Door nogmaals te betalen zou hij of zij wel kunnen komen.

Je doet er verstandig aan je in te lezen over online oplichting. Deze oplichtingspraktijken heten ‘romance scams’ en beginnen vaak al bij ongeloofwaardige foto’s, verhalen en een slecht taalgevoel.

Dat was alweer de laatste online dating tip. Niet getreurd, deze pagina wordt regelmatig vernieuwd. Er komen zo nu en dan dus handige tips bij. Wij raden overigens iedereen aan ook het artikel over veilig online daten eens te lezen. Je vindt daar nog meer handige tips.


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 9,3

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties