Inschrijven Bij Een Datingsite - Handleiding Voor Beginners

Steeds meer Belgen zijn te vinden op online datingsites. Dat is niet zo gek, want online dating is een handige manier om een geschikte kandidaat voor een relatie te vinden. Datingsites lijken vaak erg op elkaar, maar toch zijn er ook wat verschillen. Wij leggen uit hoe je je inschrijft op een datingsite en hoe je uiteindelijk tot een match kunt komen.

Inschrijven bij een datingsite

Inschrijven bij een datingsite is helemaal niet zo ingewikkeld. De meeste mensen zien onnodig tegen het inschrijfproces op: veelal is het in enkele minuten gedaan. Wel is het belangrijk een aantal zaken in ogenschouw te nemen.

Let op de voorwaarden!

Voordat jij je daadwerkelijk inschrijft bij een datingsite, is het goed om de algemene voorwaarden van de datingsite door te lezen. In deze voorwaarden kan bijvoorbeeld staan dat er sprake is van een opzegtermijn, of dat de gebruiker er akkoord mee gaat dat een betaald lidmaatschap stilzwijgend verlengd wordt. Controleer dus of je niet na inschrijving vast zit aan de beperkingen van de datingsite.

Ga bovendien na of er contactgegevens te vinden zijn. Het is wel zo fijn te weten of je gemakkelijk in contact kan treden met de datingsite ingeval je problemen ondervindt, of vragen hebt.

Bekijk en lees reviews van datingsites

Datingsitesonline.be vergelijkt verschillende datingsites en schrijft daar reviews over.

Onze reviews bieden een objectieve kijk op verschillende websites. Bekijk deze reviews dus voordat je je inschrijft.

Alle reviews bekijken?

Het is een goed idee eerst op zoek te gaan naar gebruikerservaringen van anderen. Over het algemeen schetsen deze reviews een objectief en goed beeld van het handelen van de datingsite.

Een punt van aandacht is de klantenservice. Krijgen leden snel antwoord op hun vragen? Is er telefonisch contact mogelijk? Kun je eventueel met de helpdesk chatten? Bovendien helpt het als er een vestigingsadres op de website staat.

Kosten datingsites geld?

Kosten datingsites geld?

De meeste datingsites zijn gratis toegankelijk, maar vereisen een betaald lidmaatschap voor uitgebreide functies. Uiteindelijk kost een datingsite dus in veel gevallen geld. Vaak staat er een kopje met ‘Tarieven’, ‘Lidmaatschap’ of ‘Kosten’ op de website. Daar lees je meer over de kosten en voor welke termijn de kosten gelden.

Maak voor jezelf de afweging of de kosten opwegen tegen de diensten die de datingsite levert. In sommige gevallen krijg je bijvoorbeeld ook relatieadvies of worden er leuke uitjes georganiseerd. Bovendien: vind je het waard om te betalen om misschien de liefde van je leven te vinden? In de meeste gevallen wordt die vraag bevestigend beantwoord.

Hoe meld je je aan?

Heb je bovenstaande punten gecontroleerd, dan kun je -als je dat wil- overgaan tot inschrijving op een datingsite. Over het algemeen kunnen nieuwe leden zich aanmelden via een inschrijfformulier op de website. De meeste websites plaatsen deze al op de voorpagina, om het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Andere datingsites zetten een knop met ‘Aanmelden’ of ‘Registreren’ op een centrale plek. Na het aanklikken van deze knop verschijnt er een inschrijfformulier.

Wat moet er ingevuld worden?

De ene datingsite vraagt om meer gegevens dan de andere. In grote lijnen wordt er om dezelfde gegevens gevraagd. In ieder geval moet je vaak de volgende gegevens invullen:

 • Of je een man of een vrouw bent;
 • Of je op zoek bent naar een man of een vrouw;
 • Je e-mailadres;
 • Een wachtwoord;
 • Je (schuil)naam;
 • Bij een betaald lidmaatschap: je adres;
 • Bij een betaald lidmaatschap: een rekeningnummer;

Het e-mailadres, wachtwoord, adres en rekeningnummer van de gebruiker zijn niet zichtbaar voor andere leden van de datingsite. Vaak zijn er nog veel andere velden die ingevuld moeten worden, die wel zichtbaar zijn, maar dat volgt meestal pas na het inschrijven. Deze velden zijn zichtbaar op het profiel van het lid.

Je profiel invullen

De gebruikelijke velden invullen

Op ieder profiel is dezelfde informatie te vinden: waar komt iemand vandaan? Welke interesses heeft diegene? Wat probeert iemand te bereiken op de datingsite? Wat zegt iemand over zichzelf? Wat zoekt diegene precies in een ander? Standaard staan deze velden op het profiel. Daarnaast is een goede profieltekst erg belangrijk. Kun je iemand aanspreken met een goede tekst, dan getuigt dat van een creatieve persoonlijkheid. Dat is altijd een groot pluspunt.

Een pakkende profieltekst schrijven

Helemaal niets schrijven op een datingsite lukt tegenwoordig niet meer. Als het nog wel mogelijk is om niets te schrijven, zul je geen of weinig reacties krijgen. Mensen zijn nieuwsgierig van aard. Ze willen meer weten over de ander. Van een tekst kun je vaak de persoonlijkheid al aflezen. Is iemand zakelijk ingesteld, of is iemand de humor zelve? Neemt iemand het daten erg serieus of gaat het er vooral om een leuke tijd samen te hebben?

Bedenk goed wat je over jezelf gaat schrijven. Zorg er allereerst voor dat het leesbaar is en dat het klopt. Dat wil zeggen: zonder al te veel taalfouten en zonder opgeklopte verhalen. Wees creatief en gebruik geen clichés.

Waarschijnlijk heb je nu de vraag: “Waar kan ik dan wel over schrijven op mijn profiel?” Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral nieuwsgierig zijn naar werk, vrije tijd, dromen en passies en de persoonlijkheid van de ander. Verklap overigens niet te veel. Je mag best opschrijven wat je zo leuk vindt aan je baan, zonder te benoemen wat voor werk je nu precies doet. Daarmee kun je de ander nieuwsgierig maken en het onderwerp voor een goed gesprek bewaren.

Kiezen voor de juiste foto’s

Een goede profielfoto kiezen

Minstens zo belangrijk als een goede profieltekst, is een goede foto. Feestfoto’s zijn leuk voor minder serieuze apps als Tinder, maar niet geschikt voor serieuze datingsites.

Een grote Amerikaanse datingsite heeft eens een onderzoek gedaan naar wat aantrekkelijk wordt gevonden. Daaruit kwamen deze tips:
 • Kijk niet recht in de camera;
 • Lach of glimlach niet in de camera;
 • Zorg voor een neutrale uitdrukking op je gezicht;
 • Kijk geïnteresseerd naar iets, maar zorg ervoor dat de ogen goed zichtbaar blijven.

Uit een studie blijkt dat we vooral kijken naar het gezicht en de ogen. Daarmee krijgen we een indruk van de gezichtsuitdrukking en de uitstraling. Gebruik niet zomaar een foto, maar eentje die echt een goed beeld van jou geeft.

Persoonlijkheidstesten

Tegenwoordig bieden veel datingsites een persoonlijkheidstest aan. Door deze test in te vullen vergroot je de kans je perfecte match te vinden. Hoeveel vragen zo’n test omvat, verschilt per website. We kennen websites die slechts vijftig vragen stellen, maar ook websites die wel 300 vragen stellen.

Het is van belang de tijd te nemen voor het correct en eerlijk invullen van de vragen. Vul de vragen dus niet ‘even tussendoor’ in de trein of op het werk in, maar rustig op de bank met de laptop of tablet op schoot. Het is altijd erg verleidelijk om een antwoord iets mooier te maken dan het is, maar blijf zo dicht mogelijk bij jezelf.

Bij een persoonlijkheidstest wordt vaak ook gevraagd waaraan je droompartner moet voldoen. Wees daarbij realistisch. Het zou heel fijn zijn als je match om de hoek woont, maar is dat echt een vereiste? Een afstand van 100 kilometer hoeft geen obstakel te zijn. Hetzelfde geldt voor de looks van je partner. Wie wil geen topmodel daten? Maar erg realistisch is dat natuurlijk niet.

Matches zoeken en contact maken

Zoekfilters instellen

Een zoekfilter instellen

Een datingsite geeft altijd de mogelijkheid om een zoekfilter in te stellen. Daarmee kun je aangeven waar je naar op zoek bent. De website gaat dan op zoek naar leden die aan jouw criteria voldoen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke leeftijd jouw match ongeveer heeft en op welke afstand hij of zij woont.

In sommige gevallen kun je nog veel meer filters instellen. Moet je match blond zijn of juist niet? Hoe lang moet hij of zij zijn? En mag je match een paar kilootjes te veel hebben? Je kunt vaak ook nog filteren op interesses.

Het kan erg handig zijn om middels de genoemde filters specifiek te zoeken, maar wees je ervan bewust dat je meer mensen uitsluit naarmate je meer filters toevoegt. En dan kan juist daar die ene leuke man of vrouw bij zitten. Wees dus voorzichtig met zoekfilters. Staar je er niet blind op.

De openingszin

Heb je eenmaal een match gevonden, dan is het tijd om contact te leggen. Begin met een goede openingszin. Een ontzettend foute openingszin uit de kroeg zal weinig indruk maken. Een voorbeeld: “Heb je een plattegrond voor me? Ik verdwaal continu in jouw ogen” is niet erg gewenst op een datingsite. Simpelweg vragen of iemand nog iets leuks gaat doen, wekt veel meer interesse. Op deze manier kom je ook sneller aan een leuk gespreksonderwerp.

Ga je afspreken met een match, wees dan voorzichtig. Spreek altijd af op een centrale plek, zoals een restaurant, een park of een treinstation. Licht altijd anderen in over je plannen en waar je naartoe gaat. Meer lezen over veilig online daten?

Hopelijk heb jij het een en ander geleerd van deze handleiding en weet jij nu precies hoe je een account moet aanmaken bij een datingsite én waar je op moet letten. Lees ook eens onze handige online dating tips om nog meer te weten te komen over online dating.


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 8,6

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties