Gratis Datingsite Of Betaalde Datingsite - Wat Moet Je Kiezen?

Als iets gratis is, klinkt dat als een aanbod dat je bijna niet kunt weigeren. Zeker bij online dating zijn er veel mensen die het liefst niets betalen voor de dienst. Maar is dat een goed idee? Is het toch beter te betalen voor een datingsite? In dit artikel vergelijken wij gratis datingsites met betaalde datingsites. Alle relevante informatie wordt besproken en alle voor- en nadelen worden op een rijtje gezet.

‘Gratis’, maar toch betaald?

‘Gratis’ blijkt soms niet zo gratis. Veel datingsites gebruiken het woord ‘gratis’ vooral om mee te adverteren. Op deze manier krijgt de website meer leden. De gebruiker kan zich vaak gratis inschrijven, een profiel aanmaken, foto’s plaatsen en een tekst over zichzelf schrijven. Ook het gebruiken van de zoekfunctie is mogelijk.

Wie een ander een bericht wil sturen, moet eerst betalen. Dat is waar de ‘gratis’ variant van de datingsite stopt. Zo kunnen nieuwe leden toch kennismaken met de datingsite, maar levert de website ook iets op.

Een gratis datingsite

Wat is een gratis datingsite?

Zoals de naam al zegt, is een gratis datingsite een datingsite waaraan geen kosten verbonden zijn. Vrijwel alle functionaliteiten op een dergelijke website zijn gratis; zelfs het versturen van berichten en het leuk vinden van andere profielen.

Tegenwoordig zijn er veel gratis datingapps. Voorbeelden daarvan zijn Paiq, Twoo en Tinder. Op deze apps kun je naar hartenlust swipen, zonder dat dit geld kost. Voor uitgebreide functies, zoals het versturen van een ongelimiteerd aantal berichten, of het ongelimiteerd leuk vinden van andere leden, moet vaak wel betaald worden.

Waarom is het gratis?

Probeer uit te vinden waarmee een gratis site alsnog geld verdient. Dit kun je vaak lezen in de algemene voorwaarden.

Een gratis datingsite of gratis datingapp lijkt misschien zakelijk niet interessant. Alleen het lid ontvangt immers voordelen. Het lijkt alsof de eigenaar van de app of site alleen maar kosten maakt. Toch is dit niet helemaal zo. Bij een gratis datingsite worden namelijk vaak andere manieren gebruikt om inkomen te genereren.

Denk daarbij aan zogenaamde ‘premium abonnementen’. Dat zijn abonnementen die extra voordelen bieden. Vaak is het dan mogelijk om meer leden leuk te vinden, meer berichten te versturen of extra op te vallen. Bij bijvoorbeeld Tinder kun je een ‘superlike’ geven, waarmee je jezelf echt onder de aandacht brengt bij de ander.

Andere diensten bieden alle functionaliteiten gratis aan. Zij halen het geld uit bijvoorbeeld advertenties. Daarnaast verkopen sommige websites e-mailadressen van leden. Het lid ontvangt dan ook reclame van derden. Het kan zijn dat dit is opgenomen in de algemene voorwaarden. Daarom is het een verstandig idee altijd eerst de voorwaarden te lezen, alvorens in te schrijven.

Wat zijn de voordelen van een gratis datingsite?

Het grootste voordeel van een gratis online datingsite spreekt voor zich: het kost geen geld. Daar komt nog het voordeel bij dat er op een online datingsite meestal wat losser gechat wordt. Ook leden die niet op zoek zijn naar een relatie, maar naar bijvoorbeeld vriendschap, melden zich er aan.

Daarnaast is er bij een betaalde datingsite vaak toch een drempel. Hoe weet je nu of een website een goede website is, met goede intenties? En wegen de kosten ervan wel op tegen het plezier dat je ervan gaat hebben? Deze drempel heb je niet bij een gratis datingsite.

Wat zijn de nadelen van een gratis datingsite?

Het nadeel van een gratis datingsite is dat iedereen zich kan aanmelden. Daar schuilt ook het gevaar. Oplichters en anderen met slechte bedoelingen kunnen zich dus ook heel makkelijk aanmelden. Het is bovendien moeilijk te zeggen of je te maken hebt met een echt lid, of met een fake profiel met nepfoto’s.

Daarnaast weet je niet wat een gratis datingsite met jouw gegevens doet. Worden deze verkocht aan derden? Hoe komen de advertenties op de website precies tot stand? Vaak zijn gratis datingsites iets minder professioneel en als gevolg daarvan zijn de algemene voorwaarden ook wat minder strikt opgesteld. Onduidelijkheid kan het gevolg zijn.

Een betaalde datingsite

Wat is een betaalde datingsite?

Een betaalde datingsite is een website waar vanaf de inschrijving al betaald moet worden. Daarbij krijgt het lid toegang tot uitgebreide functies en diensten. Je kunt als betaald lid meteen beginnen met bijvoorbeeld het versturen van berichten en het leuk vinden van andere leden.

Een betaalde datingsite kent vaak maandelijkse of jaarlijkse abonnementen. Meestal is het zo dat de prijs van een jaarlijks abonnement lager is, of meer voordelen biedt. Over het algemeen valt te stellen dat een betaalde datingsite helemaal afgesloten is van niet-leden. Dat wil zeggen: de profielen van de leden zijn enkel te raadplegen door andere leden.

Waarom betalen voor online dating?

Genoeg inkomsten zijn vaak essentieel om een goede datingsite aan te kunnen bieden. Op een betaalde datingsite worden leden vaak beter beschermd. Zo is er meestal moderatie, wat inhoudt dat ongewenste, weinig srespectvolle berichten verwijderd kunnen worden. Daarnaast worden nieuwe leden vaak eerst nagetrokken: wat zijn de intenties van iemand? Gebruikt het nieuwe lid wel zijn eigen gegevens en foto’s? Dit soort zaken zijn moeilijker na te trekken bij een gratis datingsite, omdat het inzetten van personeel als moderators een hoge kostenpost is.

Wat zijn de voordelen van een betaalde datingsite?

Het grootste voordeel van een betaalde datingsite is de veiligheid. Er is ruimte in het budget om nieuwe leden eerst te screenen en handmatig op echtheid te controleren. Pas als een nieuw profiel voldoet aan de eisen van de datingsite, wordt deze goedgekeurd.

Heb je een conflict, dan weet je bij wie je terechtkunt. Een betaalde datingsite heeft namelijk vaak een klantenservice die je in theorie goed moet kunnen bereiken. Je neemt immers een betaalde dienst af, en daar gelden bepaalde regels voor.

Een ander voordeel is dat je waarschijnlijk iemand vindt die serieus op zoek is naar een relatie. Hij of zij heeft de juiste intenties, anders zou hij of zij niet betalen voor de datingsite. Doordat betaling vereist is, is er een soort ‘veiligheidsdrempel’.

Wat zijn de nadelen van een betaalde datingsite?

Het grootste nadeel van een betaalde datingsite is dat het niet gratis is. Het is menselijk dat we het liefst niet te veel betalen. Een betaald lidmaatschap staat meestal niet hoog op het verlanglijstje. Toch kan het goed zijn een betaald lidmaatschap af te sluiten. Zie de hiervoor genoemde redenen.

Er zijn gelukkig heel veel betrouwbare datingsites. Helaas zijn er ook nog een paar die alleen uit zijn op het geld van het lid. Dit soort websites komen met fantastische aanbiedingen en maken reclame met knappe dames. Uiteindelijk blijkt de website een lege huls te zijn.

Een goede datingsite vinden

Een goede online datingsite heeft eerst een gratis probeerperiode. Je krijgt dan de kans om kennis te maken met de site en uit te vinden of de datingsite iets voor jou is. Daarnaast heeft een betrouwbare datingsite een goede sfeer en uitstraling. Ook is de website helder over eventuele kosten en worden er geen dubieuze e-mails verstuurd.

Om het vinden van een dergelijke website eenvoudiger te maken, wordt er met keurmerken gewerkt. Lees hier meer over de keurmerken.

Vergelijking

Laten we de voor- en nadelen van een gratis en een betaalde datingsite vergelijken. Het voordeel van een gratis datingsite is dat je geen kosten hoeft te maken en toch een goede kans hebt om een match te vinden. Het grote nadeel is dat ook oplichters en nepleden zich vrij simpel op een dergelijke website kunnen aanmelden.

Bij een betaalde datingsite is het voordeel dat er een hogere mate van veiligheid is. Leden die elkaar niet juist behandelen kunnen worden verwijderd door moderators. De kans dat je iemand vindt die op zoek is naar een serieuze relatie is groter dan bij een gratis datingsite. Er is een soort veiligheidsdrempel.

Conclusie

Bekijk een datingsite rustig en doe onderzoek. Het is een goed idee om eerst een tijdje gratis lid te worden en op deze manier de site te verkennen.

Gratis datingsites zijn niet altijd gratis. Voor het gebruik van simpele functies moet vaak betaald worden. Er zijn een hoop apps en sites die voor het grootste gedeelte gratis zijn, zoals Paiq, Twoo en Tinder. Je betaalt daar alleen voor extra functies. De dienst haalt daar inkomsten uit.

Betaalde datingsites zijn over het algemeen iets veiliger, doordat er moderatie is. Wie op zoek is naar een serieuze relatie, kan dus het best kiezen voor een betaalde datingsite. Wie ‘gewoon’ met anderen wil praten en niet zoveel waarde hecht aan de gesprekken, kan het best een gratis datingsite of app proberen.

Voor het gebruik van gratis datingsites raden we je aan een apart e-mailaccount te gebruiken. Ook voor betaalde datingsites kan dit overigens een slim idee zijn, zo houd je privé mail en mails van de datingsite gescheiden.

Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 8,2

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties