De voorbereiding op de date

Denk na over de locatie

Op zoek naar inspiratie voor een goede locatie? Bekijk dan eens deze activiteiten en date ideeën.

Iedere eerste date begint op een goede locatie. Op één of andere manier is het erin geslopen dat de bioscoop de beste locatie is. Integendeel: de bioscoop is -wat ons betreft- één van de slechtste locatie die je kunt kiezen. Het is de grootste datingzonde die er maar is.

Een afspraak in de bioscoop is zo slecht omdat je elkaar niet leert kennen. Je emoties worden, door de film, wel geprikkeld. Aan het eind weten jullie echter niets van elkaar, maar besluiten jullie nog wel een drankje te doen. De kans is groot dat je teleurgesteld naar huis gaat omdat je geen klik voelt. Denk liever na over een locatie die wat meer prikkelt. Verzin een leuke activiteit. Een activiteit waar jullie moeten samenwerken, bijvoorbeeld.

Vertrek op tijd van huis

Te laat komen is niet charmant. Tijdschriften schrijven dat het een goed idee is om expres een beetje te laat te komen, omdat je anders wanhopig zou overkomen. Wij zijn het daar absoluut niet mee eens. Het is niet leuk als de ander veel later komt opdagen.

Vooral mannen trekken te laat komen zich erg aan. Ze willen dat hun tijd gerespecteerd wordt. Door te laat te komen, maak je zeer waarschijnlijk een slechte indruk.

Afspreken bij een plek, niet op een plek

Stelletje dat hand in hand loopt

Spreek met elkaar af dichtbij een plek, zoals bijvoorbeeld een bar. Spreek op 3 tot 10 minuten loopafstand af, zodat jullie samen eerst de spanning weg kunnen lopen. Een ander voordeel is dat je niet direct tegenover elkaar hoeft te zitten. Deze tip lijkt vreemd, maar kan echt een verschil maken. Je kan al even kennismaken tijdens de wandeling.

Denk na over gespreksstof

Bang voor ongemakkelijke stiltes of ongemakkelijke gespreksonderwerpen? Denk van tevoren alvast na over wat gespreksstof. Waar hebben jullie het op de datingsite of app het ook alweer over gehad? Heeft de ander iets bijzonders gezegd, waar je nog eens op terug wilt komen?

Stel je voor dat de ander een poosje in het buitenland heeft gewoond. Natuurlijk weet jij dat, want dat stond op de ander zijn of haar Facebook. Dus begin je er subtiel over: “Had jij niet een jaar in het buitenland gewoond?” Maar dan moet je het dus wel van tevoren weten. Research doen, dus. Maar let op: overdrijf het niet! Te veel specifieke dingen weten over de ander kan ook een beetje 'eng' overkomen.

Aandacht aan je uiterlijk besteden

Vrouw die zich opmaakt voor een spiegel

Voor vrouwen: ga niet steeds naar het toilet om je make-up bij te werken. De man kan denken dat je erg nerveus bent, of zelfs niet geïnteresseerd bent. Dat wil je natuurlijk niet!

Veel tijd aan je uiterlijk besteden is prima. We komen dan wel even terug op één van de vorige tips: kom niet te laat. Plan je tijd dus goed in. Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt je klaar te maken voor de date.

We zeggen meestal van onszelf niet te oordelen op basis van uiterlijk, maar stiekem doen we dat allemaal. Binnen een seconde weten we al wat we van iemand vinden. Uit een onderzoek van de psychologen Janine Willis en Alexander Todorov blijkt dat we aan de hand van het uiterlijk al weten hoe betrouwbaar iemand is, of we diegene aardig vinden en hoe aantrekkelijk we iemand vinden.

Er verzorgd en aantrekkelijk uitzien is dus belangrijk voor je eerste date. Goed om te weten: je kunt je eerste indruk verbeteren door over interessante zaken te praten, je houding te verbeteren en door geïnteresseerd over te komen.

Een date hoeft niet per se iets op te leveren

Loop niet te hard van stapel, maar kijk eerst de kat uit de boom. Een date hoeft niet per se iets op te leveren. Een eerste date is maar bedoeld als een soort verkenning. Een eerste date hoeft niet te leiden tot stappen richting een relatie of tot een tweede date. Als het niet goed voelt, moet je ermee ophouden. Misschien worden jullie wel goede vrienden, maar is er geen sprake van liefde. Alles is mogelijk!

Doe wat je wilt!

Misschien een gekke tip, maar doe wat je wilt. Leef je leven zoals jij dat wilt en niet zoals anderen dat van jou wensen. Een eerste date wordt veel interessanter als je iets te vertellen hebt. Iemand die niets onderneemt en de hele dag binnen zit, heeft vaak niet zo veel te vertellen.

Als jij een leuk en interessant leven leidt, ziet de ander de date als een onderdeel van jouw leven. Wat een eer dat hij of zij daar deel van uit mag maken! Ga sporten, verzin een hobby of meld je aan voor een interessante cursus, maar zit nooit stil! Tenzij jij stilzitten geweldig vindt, uiteraard.

Tips voor tijdens de eerste date

Niet tegenover elkaar

Mensen naast elkaar op een date

Ga niet tegenover elkaar zitten, maar bijvoorbeeld naast elkaar. Dan heb je geen gedwongen oogcontact en kunnen jullie meer contact hebben. Een goede date voelt immers niet als een date. Het ‘date-gevoel’ heb je meer als je tegenover elkaar zit. Als jij het wel prettig vindt tegenover iemand te zitten, is dat natuurlijk ook prima.

Goede vragen stellen

Een goed gesprek wordt op gang gehouden door het stellen van goede vragen. Er schijnen complete vragenlijsten te bestaan waarmee je de kans op verliefdheid kan vergroten. Dat klinkt wat lachwekkend, maar toch is het waar.

Een paar voorbeelden van deze goede vragen: “Wat is de grootste prestatie van je leven?”, “Hoe zou een perfecte dag er voor jou uit zien?” en “Wat is je mooiste herinnering?” Allemaal vragen die veel over de persoonlijkheid van iemand zeggen en oprechte interesse tonen. Bovendien: het een leidt tot het ander. Vaak is het zo dat je door één vraag op allerlei gerelateerde onderwerpen komt. Je hoeft dus niet per se jouw 'vragenlijstje' af te werken. Laat alles zijn gang gaan.

Vragenvuur

Als je eenmaal een paar goede vragen hebt, voorkom dan dat je ze stelt als een interview. Het is de bedoeling dat de date een natuurlijk gesprek vormt. Een heel vragenvuur op iemand afschieten is dus geen goed idee. Stel open vragen en maak spontane opmerkingen.

Rustig aan met de alcohol

Te veel alcohol zorgt niet alleen voor een verstoring van je date, maar is ook slecht voor je gezondheid. Dronken mensen worden op een date vrijwel nooit interessant gevonden.

Een glas alcohol vinden we allemaal wel eens lekker, maar overdrijf het niet. Veel mensen beginnen te drinken als ze zenuwachtig zijn. Drink de spanning niet weg, want dan leer je iemand niet goed kennen. De ander krijgt bovendien geen goed beeld van jou.

Praten over dromen en passies

Praat tijdens de date over dromen en passies. Wat zou de ander nog eens willen doen? Waar is de ander helemaal gek van? Waarom? En hoe zou dit eruit zien als jullie de droom samen zouden verwezenlijken? Dit soort gesprekken zijn het interessantst en blijven mensen het vaakst bij.

Wat zeg je?

Hoe we op elkaar overkomen, heeft te maken met wat we zeggen. Je hoeft niet ieder woord te analyseren, maar let er wel op dat je niet te vaak “Misschien..”, “Een beetje..”, of “Ik denk het..” zegt. Uit een taalonderzoek blijkt dat je met dit taalgebruik onzeker overkomt. Dat wordt vaak niet aantrekkelijk gevonden. Mensen houden van personen die weten wat ze willen.

Maak keuzes

Doorgaand op wat je zegt tijdens een date, geven we je nog een tip: maak keuzes. Vooral bij vrouwen komt het vaak voor dat ze hun mening niet geven. Mannen vinden het juist aantrekkelijk als een vrouw een eigen mening heeft, eigen keuzes maakt en daar achter staat. Wek niet de indruk dat je geen eigen keuzes kan maken.

Zet je telefoon op stil!

Vrouw die bezig is met haar telefoon

Heb je een vriend of vriendin verteld dat je op date gaat? Dan is de kans groot dat hij of zij wil weten hoe de date verloopt. Jammer voor je vriend of vriendin, maar hij of zij is niet uitgenodigd voor de date. Je telefoon moet dus echt op stil. Met je telefoon bezig zijn op een date is geen goed idee. Het komt dan over alsof je niet geïnteresseerd bent.

Geef complimenten

Geef elkaar complimenten. Mensen vinden het leuk om te horen dat ze iets goed doen. Zelfs mannen vinden dit erg aantrekkelijk; ze zijn van binnen minstens zo onzeker als vrouwen. Overdrijf het niet. Twee of drie complimentjes per date is prima. Dankzij complimentjes vinden we elkaar een stuk leuker. Probeer ook eens een compliment te geven over iets anders dan elkaars uiterlijk.

Raak elkaar aan

Raak elkaar alleen aan als er een klik is. Let altijd op of de ander het wel wil! Nee is echt nee.

Klikt het? Raak elkaar dan gerust op een subtiele manier aan. Dankzij aanraking voelen we ons wat aantrekkelijker. Als je iemand aanraakt, schat de ander je in op lengte, aantrekkelijkheid en op vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van professor Judee K. Burgoon.

Praat niet over je ex of over anderen

Soms is het behoorlijk verleidelijk om te vergelijken. Waarom is de persoon die nu tegenover je zit aantrekkelijker dan je ex of andere mannen of vrouwen? Als je weet waarom, wil je deze reden waarschijnlijk mededelen. Dat kun je beter laten. Het lijkt dan alsof je nog bezig bent met iemand anders. Vertel gerust een leuk verhaal over een familielid, maar begin niet over andere mannen of vrouwen.

Wees jezelf

Wees altijd jezelf. Ben je een beetje een game-nerd? Dat kan ontzettend aantrekkelijk zijn. Het is bovendien onderdeel van jou. Stel je kwetsbaar en open op en je ziet dat de ander zich sneller tot jou aangetrokken zal voelen. Houd een paar zaken wel voor jezelf: verhalen over de pijnlijke scheiding van je ouders of een grote ruzie met je broer of zus zijn niet leuk om te horen op de eerste date.

Let op je stemgebruik

Praat niet monotoon, maar varieer met je stemgebruik. Vooral voor vrouwen is dit een belangrijke tip. Door sloom en monotoon te praten denkt de man dat je hem op afstand houdt. Het voelt ongemakkelijk. Neem jezelf maar eens op en luister het eens terug. Hoe kom je over?

Maak oogcontact

Natuurlijk moet er een beetje geflirt worden op de eerste date. Dat kan perfect door oogcontact te maken. De eerste keer kan het een beetje eng zijn om elkaar aan te kijken, maar kort oogcontact helpt echt. Lach terwijl je iemand aankijkt, maar knipoog niet. Verbreek je het oogcontact? Doe dat dan door omlaag te kijken. Dat wordt gezien als een teken van respect en waardering.

Blijf uit de friendzone!

Soms klikt het iets te goed. Zo goed, dat jullie onmogelijk iets meer kunnen hebben dan alleen vriendschap. Dat kan komen doordat je erg onzeker bent, of doordat de ander erg onzeker is. Daarom een belangrijke tip: blijf uit de friendzone!

Dit doe je door af en toe elkaar aan te raken, tijd te besteden aan het uiterlijk en door aandacht op je lichaam te focussen. Fatsoeneer bijvoorbeeld je kleding tijdens de date. Ongemerkt kijkt de ander dan naar het lichaam, waardoor er ook een seksuele vibe ontstaat. Dat is noodzakelijk voor een match in de liefde.

Tips voor na de date

Wees mysterieus

Wees na de date een beetje mysterieus. Geef nog niet alles prijs. Beantwoord elkaars vragen niet grondig, maar laat een paar dingen open. Laat elkaar moeite doen om erachter te komen wat er gebeurt. Laat bijvoorbeeld nog open of er een tweede date komt. Plaag misschien een beetje met: “Dat merk je vanzelf!”

Voor de vrouw: laat voor je betalen

Iedere man wil na de date betalen. Hij laat daarmee zien dat hij interesse heeft. Mannen waarderen een vrouw waarin ze investeren meer. Het is mannelijk om te betalen. Sla het aanbod wel eerst af. Anders denken mannen dat je verwacht dat de man betaalt en dus een beetje verwend bent.

Zoenen na de eerste date?

Zoenende mensen

Respecteer elkaar. Nee is nee!

Zoenen na de eerste date mag. Als jullie elkaar erg leuk vinden en er is een klik, dan is dat de meest romantische manier de avond af te sluiten. Doe dit alleen als jullie je daar beiden goed bij voelen.

Voor de man: vrouwen zijn selectief

Mannen, wees je ervan bewust: vrouwen zijn selectief. Als je van een vrouw laat afhangen of er een tweede date komt, is de kans klein dat deze er komt. Neem daarom een beetje initiatief. Meer mannen dan vrouwen willen op een tweede date. Voor vrouwen is dit een voordeel: zij hoeven zich minder zorgen te maken dat er geen tweede date komt.

Contact houden

Een moeilijke tip: heb geduld. Vrouwen kunnen het beste wachten tot de man contact heeft opgenomen. Laat je niet verleiden door meteen een sms’je te sturen dat je het gezellig vond en je hoopt dat er nog een date komt. Een man vindt het veel uitdagender als hij een nieuwe manier moet vinden om weer contact met je te zoeken. Meestal komt er tussen twee en vier dagen wel een reactie.

Mannen kunnen het beste even wachten en dan met een goed bericht bellen of sms’en. Doe dit op tijd, zodat de vrouw niet het gevoel heeft dat je geen interesse hebt.

Vergeet niet wat echt belangrijk is

Vergeet niet dat verliefdheid het allerbelangrijkst is van de date. Interesse en aantrekkingskracht zijn niet het allerbelangrijkste. Een relatie moet echt uit liefde bestaan, anders is de kans op een lange, succesvolle relatie erg klein.

Afsluiting: veel succes op jouw eerste date!

Dit waren de 28 tips alweer. Wij denken dat als je deze tips in de praktijk brengt, je zeker een geslaagde date zult hebben. Heel veel succes gewenst! Lees ook onze andere artikelen met handige tips, bijvoorbeeld tips om online veilig te daten en algemene online dating tips.

Mis jij nog een tip in dit overzicht? Laat het ons gerust weten. Wie weet plaatsen wij jouw tip in het overzicht. Nu de beste datingsites bekijken?


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 8,7

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties