15 Vragen Die Je Niet Moet Stellen Op De Eerste Date

We gaan het niet mooier maken dan het is: tijdens een eerste date gaan er ongemakkelijke stiltes vallen. Jullie kennen elkaar nog niet zo goed en de kans is groot dat jullie misschien niets tegen elkaar durven te zeggen. Na een tijdje trek je toch de stoute schoenen aan en begin je over van alles en nog wat te ratelen. En dan opeens merk je dat je één van deze absolute no-go-vragen stelt. Blijf daarom rustig en zorg ervoor dat je deze vragen voorkomt.

Ongemakkelijke vragen

Deze vragen zijn erg ongemakkelijk en moet je daarom te allen tijde voorkomen.

Hoe zie ik eruit?

Vragen hoe je eruit ziet is gewoon hengelen naar complimentjes. Het is niet aantrekkelijk als een dame het doet en al helemaal niet als een man het doet. Het is een teken van onzekerheid en niemand wil onzeker overkomen. Eigenlijk zou je als antwoord op deze vraag de selfie-modus van de camera op je telefoon moeten starten en lachend antwoorden: ‘Nou, zo!’ Maar even serieus: zelfvertrouwen is sexy. Straal dat uit!

Zeker op apps als Tinder gaat het om het uiterlijk. Het feit dat jullie nu bij elkaar zitten, betekent al dat jullie elkaar aantrekkelijk vinden. Tenzij jullie elkaar per ongeluk hebben geliket, of je zo’n robot hebt met een like-arm die automatisch iedereen voor je naar rechts swipet (en zelfs dat moet je niet toegeven..).

In plaats van om complimenten te vragen, kun je er beter eéeén geven. Vaak ontvang je dan een compliment terug.

Ga je dat nog opeten?

Bord met eten

Eetdates zijn sowieso niet erg origineel en bovendien word je er enorm zenuwachtig van, maar als je dan toch een date in een chique restaurant hebt, moet je de etiquette hooghouden. Ook als je een ontzettende trek hebt. Vragen of hij of zij het gerecht nog gaat opeten is gewoon not-done. Vraag het gewoon niet, misschien kun je beter een crackertje eten als je thuis bent. En de volgende keer een grotere portie bestellen kan natuurlijk ook geen kwaad. Je kan dit uiteraard ook voorkomen door een andere date te plannen. Bekijk deze originele date ideeën eens!

Ga je nog op andere dates?

‘Ga je nog op andere dates?’ is hetzelfde als: ‘Ben ik leuk genoeg om jou ervan te weerhouden op andere dates te gaan?’ Ja, jij bent leuk genoeg. En nee, daar zeggen anderen geen dates voor af. Als er nog andere dates op de planning staan, wordt jou dat zeker niet verteld. Stel je voor dat de ander jou deze vraag zou stellen? Hoe zou jij daar op antwoorden? Deze vraag zorgt alleen maar voor ongemakkelijke stiltes.

Waar stem jij op?

Misschien lijkt deze vraag heel onschuldig, maar deze vraag kan zorgen voor conflicten. Zelfs bij stellen die al tien jaar samen zijn zorgt politiek nog voor spanningen. Je wilt deze ellende echt niet op de eerste date al op de hals halen. Houd het relaxt. Praat over koetjes en kalfjes. Maar haal alsjeblieft niet de Nederlandse politiek erbij!

Waar geloof jij in?

Vragen over het geloof zijn, net als vragen over de politiek, voer voor een heel verhit gesprek. Als iemand echt heel belangrijk voor jou is kun je het later alsnog over religie hebben. Het draait dan om respect. Maar als jullie geloof recht tegenover elkaar staat, kan dit voor laaiende discussies zorgen. En dan komt er dus geen vervolgdate.

Ben je wel eens vreemdgegaan?

Deze vraag is fout om zoveel redenen, dat we het niet eens willen uitleggen. Uiteraard is het belangrijk te weten of iemand te vertrouwen is als je verder met elkaar wilt, maar voor een eerste date raden wij je aan deze vraag niet te stellen.

Hoe sta jij tegenover trouwen?

Ho, ho! Niet zo snel, makker. Jij kunt dan wel tot over je oren zijn, maar op je eerste date over trouwen beginnen zorgt ervoor dat de ander zich direct ongemakkelijk voelt. Dit soort serieuze toekomstplannen kun je beter bewaren voor latere dates. Misschien fantaseer jij al over het zien van jouw date in een bruidskostuum, maar de ander vindt jou misschien nog een wildvreemde. Leer elkaar eerst beter kennen! Als jij van plan was deze vraag te stellen, dan raden wij jou aan onze eerste date tips door te nemen!

Hoe vind je deze date nou zelf gaan?

Op een functioneringsgesprek bij je werkgever zit je waarschijnlijk het meest op te kijken tegen de vraag: “Hoe vind je het zelf gaan?” Je weet dan gewoon dat het niet goed zit en je waarschijnlijk ontslagen wordt.

Deze vraag stellen op een date heeft hetzelfde effect. Hiermee geef je de ander het gevoel dat het niet zo lekker gaat en er geen vervolgdate komt. Want wat moet je hier eigenlijk op antwoorden? Behalve: “Ja, ik denk wel goed, maar als jij er anders over denkt…”? Niet handig dus!

Vragen over seks

Vragen over seks zijn een taboe tijdens een eerste date. Zelfs als jullie er beiden nog zo van houden. Beheers jezelf en bewaar het maar voor later.

Hoeveel bedpartners heb jij gehad?

Als je wilt dat je date snel afgelopen is, stel dan deze vraag. Hier jaag je iemand echt supersnel mee weg. Misschien ben jij reuze benieuwd naar iemands seksuele geschiedenis, maar daar denkt de ander waarschijnlijk niet zo over. Seks is een onderwerp voor later, niet voor op de eerste date.

Hoe dit nu precies zit, komt vast en zeker later nog wel eens aan bod. Als jullie allebei een glaasje te veel hebben gehad. Maar voor nu kun je het beter even laten. Deze vraag is echt te persoonlijk.

Zou je kinderen met me willen?

Stel met een kind

Deze vraag is de volgende stap na ‘Hoeveel bedpartners heb jij gehad?’ Deze vraag is zo ongeschikt voor een eerste date, dat je zeker weet dat er geen volgende date meer komen. In Rusland is dit een hele normale vraag, maar in de Westerse wereld is deze vraag een absolute no-go.

Kinderen behoren in het rijtje ‘toekomstplannen’. Die bespreek je niet op een eerste date. Je moet er toch niet aan denken dat je rustig aan een wijntje zit en dan opeens het onderwerp van luiers en krijsende kinderen ter tafel komt. Daar schiet iedereen van in de stress.

Vragen over geld

Sommige dingen moet je echt privé houden. Jouw financiële situatie is er daar één van. Simpelweg omdat het de ander niets aan gaat.

Hoeveel verdien je eigenlijk?

Welkom bij de categorie: ‘Dit gaat jou echt helemaal niets aan.’ Het is met recht het grootste taboe: vragen hoeveel iemand verdient. We snappen best dat je wilt weten of je in de toekomst nog eens in een limo zit met je nieuwe liefje, maar geldzaken worden niet besproken op een eerste date.

Stel je voor dat jij geen cent te makken hebt en dat de ander jou deze vraag stelt. Waarschijnlijk zit je daar dan met een kop als een boei en is de date zo afgelopen. Erg jammer, want dat hoeft natuurlijk niet. Denk erom: het gaat allemaal om de liefde, niet om het geld.

Vragen over geld zouden alle alarmbellen moeten doen rinkelen. Zorg ervoor dat het duidelijk is dat het om liefde gaat, niet om geld.

Kan ik geld van je lenen?

Briefjes van 200 en 500 euro

We zitten niet meer op de middelbare school. Geld lenen kun je doen bij vrienden, maar niet bij je toekomstige man of vrouw. Jij wilt laten zien dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt. Als je vraagt om geld, komt dat over alsof je in de problemen zit.

Daarnaast wil je de ander natuurlijk niet uitbuiten. Ook hier geldt: het gaat om liefde, niet om geld. De ander is natuurlijk geen bank die leningen verstrekt.

Vragen over zijn of haar ex

Blijf ver, ver, ver weg van vragen over zijn of haar ex. Daarmee verplaats je de focus namelijk naar iemand anders dan jezelf. Misschien denkt de ander weer terug aan de goede tijden die hij of zij heeft beleefd. Je wilt juist dat alle aandacht naar jou gaat!

Wat was je ex voor iemand?

Exen zijn onbespreekbaar tijdens een eerste date. Zelfs in een relatie is het geen onderwerp dat je uitvoerig moet bespreken. Exen zijn geschiedenis en jullie leven in het nu. Wat maakt het uit wat voor ex de ander heeft gehad? Ze waren toch niet voor elkaar bestemd. Anders had jij nu geen date, toch?

Heb je nog contact met je ex?

Het kan zijn dat je echt benieuwd bent of jouw date en diens ex nog met elkaar door één deur kunnen, maar het is beter om deze vraag niet te stellen. Je komt misschien een beetje jaloers of onzeker over. In feite vraag je: “Heb je nog contact met iemand die een bedreiging voor mij zou kunnen vormen?” Dat moet je niet doen. Eigenlijk wil je het ook gewoon niet weten.

Zou je weer iets met je ex beginnen?

‘Domme vragen bestaan niet’? Dit is misschien wel een domme vraag. Er zijn maar weinig mensen op de wereld die zomaar weer iets met hun ex beginnen. En er zijn nog minder mensen die op een date gaan met iemand anders om vervolgens weer terug te gaan naar hun ex. “Zou je weer iets met je ex beginnen” is daarom een overbodige vraag. Het antwoord is al bekend: “NEE!”

Waar kun je het wel over hebben?

Het lijkt bijna alsof je het op een date nergens over kunt hebben, maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn genoeg leuke onderwerpen om het met elkaar over te hebben. Bijvoorbeeld over kleine dingen, hobby’s en muziek. Bekijk deze lijst van goede onderwerpen op een (eerste) date. Ben jij helemaal klaar voor een date? Bekijk dan de beste Belgische datingsites!


Geef dit artikel een cijfer:
Gemiddeld: 8,9

Gerelateerde artikelen
Reageer op dit artikel
Reactie plaatsen
0 reacties